Vésd észbe

      5 hozzászólás Vésd észbe című bejegyzéshez

Az alábbi két reklám az utóbbi hetekben jelent meg Budapest utcáin. Két dolog közös bennük: az egyik, hogy mind a kettő omega-3 zsírsavban gazdag pirulákat hirdet, mint a jobb tanulási készség zálogát. A másik pedig az, hogy egyaránt komolyabb tudományos alap nélkül teszik ezt.

Az alábbi két reklám az utóbbi hetekben jelent meg Budapest utcáin. Két dolog közös bennük: az egyik, hogy mind a kettő omega-3 zsírsavban gazdag pirulákat hirdet, mint a jobb tanulási készség zálogát. A másik pedig az, hogy egyaránt komolyabb tudományos alap nélkül teszik ezt.

A MEMOLife és a Multi-Tabs Omega-3 Kid egyaránt táplálékkiegészítő, amelyeket bárki bármelyik drogériában leemelhet a polcról és természetesen az a “jó”, ha kb. végtelenítve szedi, mert (a reklámok alapján) egyre-és-egyre csak okosabb lesz. Bár lenne ilyen egyszerű a dolog, de nem az. A triviális problémák medikalizálásra buzdító “terápiák” mind arra a vágyunkra hatnak, hogy bonyolult dolgokat egyetlen mozdulattal oldjuk meg. Rossz tanuló a gyerek? Majd bekap egy tablettát és minden megoldódik, nem kell húzni az időt és a gyerekkel együtt tanulni, vagy egyáltalán csak foglalkozni huzamosabban…

Omega-3-ról révén szó, az első ami ilyenkor beugrik a Ben Goldacre által szétcincált durhami “vizsgálat” és nem is alaptalanul. A Multi-Tabs honlapjának “tudományos eredmények” részében (és itt legalább van ilyen) felfedezhető linkek jóformán mind olyan cikkeket neveznek meg, ahol, ha végig követjük a referenciákat, mindig ehhez a soha le nem publikált vizsgálathoz jutunk vissza, melyek “előzetes eredményeit” egy ügyesen PR-ozott sajtókonferencia keretében mutatták be anno, s azóta se kép se hang.

A történet röviden annyi, hogy a durhami önkormányzat egy Equazen nevű céggel karöltve elkezdett több ezer durhami iskolásnak omega-3 tartalmú tablettákat adni, és állítólag hihhhetetlen javulást észleltek a vizsgaeredményekben. A sztori tudományossága azonban több sebből vérzik: nem volt kontroll csoport, így egyáltalán nem lehet kijelenteni, hogy a pirula okozott akármit. A nagyobb gond pedig az, hogy a jegyek tekintetében észlelt “javulás” a pirula-szedés évében rosszabb volt, mint amit a körzet iskolái az előző évben tapasztaltak.

A 2006-os sajtótáj csak egyetlen dolgot ért el: hogy az omega-3 tartalmú táplálékkiegészítők piaca hatalmasra nőtt. Ezzel önmagában nekem nem lenne bajom, hiszen mindenki azt vesz, amit csak akar, de itt azért mégis a naiv emberek megvezetése történik, hiszen senki sem akar hatástalan tablettákba tudatosan sok pénzt feccelni (gondolom én). Persze lehet, hogy az omega-3 valóban pozitívan hat a memóriára, de azt előbb kellene bizonyítani, és csak utána profitálni ezekből a tablettákból.

A rendelkezésre álló meta-analíziseket végignyalva arra jutunk, hogy az omega-3-nak valóban van pozitív hatása, csak nem a memóriára, hanem az érrendszeri betegségekre (bár más vizsgálatok szerint még ez sem 100%). A tanulásra vonatkozólag nincs használható adat. (Egyébként a MEMOLife másik fő vonzereje (a honlap szerint), hogy akkor kell szedni “közép-és időskorúaknak, ha érzékelik felfogóképességük, memóriájuk romlását, vagy csak szeretnék megőrizni szellemi frissességüket”, ami megint csak egy olyan állítás, aminek nincs sok tényalapja.)

Nem azt akarom mondani, hogy akkor most azonnal álljunk le teljesen az omega-3 bevitellel: fogyassza csak mindenki nyugodtan azok természetes forrását, a halakt, hiszen annak van most amúgy is a szezonja. De mielőtt nyakló nélkül elkezdünk habzsolni egy pirulát, azért tájékozódjunk. Főleg, mert jóból is megárthat a sok, hát még omega-3-ból: egy pár hónapja publikált cikk szerint, állati modellekben a terhesség és szoptatás alatt, az “agy multivitaminjának” túlfogyasztása csökkentette az utódok élettartamát, és megzavarta az agytörzsi működésüket.

5 thoughts on “Vésd észbe

  1. sedith

    Az Omega3-ról olvastam olyan összefüggésben is, hogy ez felelős az emberi agy növekedéséért, illetve hogy kismamáknak érdemes szedni, mert jobb képességű lesz a megszülető gyermek.

    Akkor ezek sem megalapozott állítások?

    Reply
  2. de Sade Bárki

    Nyilván nem is lesz ilyen bizonyíték, mert a képességet nem direkt befolyásolja az omega3, az csak egy alapot teremt(het). Ez nem egy “egyszerű” velőcsőzáródási rendellenesség megelőzés 🙂 hanem eléggé multifaktoriális dolog.
    Elég sok cikk szól arról, hogy állatkísérletkben az O3-at nem kapó egerek rosszabbul teljesítenek labirintus-tesztekben, idegesebben reagálnak a hangingerekre, stb. Egy indiai gyermek-studyban úgy találták, hogy a rövidtávú memóriára jó hatása van, az össz-kognitív teljesítményre meg nem, bár csak 6 éves korban kezdték adni a cuccot. Hogy idősekben nincs jó hatása a kognitív funckiókra, az meg kit érdekel…
    Nem tudom, mi az igazság, az én gyerekem már in utero kapta az omega 3-at, és jóval a saját korának megfelelő értelmi szint fölött áll, bár az is lehet, hogy anélkül is ez lett volna. Sajnos nem ikreink vannak, így nem tudtam kísérletezni, hogy mi lenne, ha az egyik gyerek nem kapott volna a szoptatás után O3-at… 🙂
    Nehéz kérdés, azonban ne felejtsük el, hogy az 1930-as években (asszem) játszódó Bertie Wooster történetekben Jeeves a haltól olyan okos, amilyen.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.