Re: Távol Afrikától

      3 hozzászólás Re: Távol Afrikától című bejegyzéshez

Amikor pár hete a Human Genome Diversity Project apropóján megjelent cikkavalkádról írtam, már a poszt írása közben felmerült, hogy bár az új adatsorok kétségkívül jól illeszkednek a ma legelterjedtebb elméletekhez, az értelmezésük mégis problémás egy picit.

Az a gond, hogy a szerzők már a priori feltételezik, hogy a Homo sapiens Afrikában alakult ki és elterjedése során kiszorította a korábban szintén Afrikából elszármazott Homo erectus populációkat. Persze nem véletlenül ez az uralkodó elmélet (amely a mellékelt ábrán AFREG név alatt látható), hiszen rengeteg adat is alátámasztja, de azért legalább meg lehetett volna nézni, hogy a konkurens elméletekhez (ezek a multiregionális hipotézis (MREBIG), amely szerint a Homo erectusból a világ több pontján párhuzamosan alakult ki a modern ember, illetve a két elmélet egyfajta keveréke, amely egy késői afrikai H. sapiens expanziót feltételez, de azt sem zárja ki, hogy ezek keveredtek a H. erectus-al (ASEG)) mennyire illik az új adatsor.

A véletlennek köszönhetően, nem sokkal a poszt megírása után tartott az egyetemen előadást Laurent Excoffier, aki egy kisebb adathalmazzal ugyan de pont ilyesmire vállalkozott. Csoportjával több tucat különböző származású ember ötven-ötven 500 bázispár hosszúságú DNS szakaszát kezdték el vizsgálni (olyan szakaszokat, amelyek nem kódolnak fehérjéket, így kevésbé vannak kitéve szelekciós nyomásnak), úgy, hogy megfelelő statisztikai modellezés során azt nézték, hogy mekkora eséllyel hozhatnák létre az említett elméleti modellek a valóságban észlelt DNS-szakasz eltéréseket.

Az eredmények egyértelműen az AFREG mellett látszanak letenni a garast, és ha figyelembe vesszük a korábbi mitokondriális DNS ill. Y kromoszómás adatokat, akkor méginkább (utóbbi esetben a valószínűség már 78% helyett bőven 90% felett van). Ami egy kicsi esélyt mégis ad az ASEG-nek az az, hogy utóbbi statisztikailag nehezen detektálható, vagyis nem zárhatjuk ki teljesen, hogy egy két gén itt-ott esetleg tényleg valami lokális H. erectus populációból került át, de ezek száma mindenképpen elenyésző (persze ettől még lehetnek akár igen fontosak is…). Így aztán – feltételezve, hogy Excoffierék modelljei jól tükrözik a valóságot -, az AFREG szkeptikusainak egyelőre fel kell kötnie a felkötni valót, hogy fogást találjanak az elméleten. 



Fagundes NJ, Ray N, Beaumont M, Neuenschwander S, Salzano FM, Bonatto SL, Excoffier L (2007) Statistical evaluation of alternative models of human evolution. PNAS 104(45): 17614-17619.

3 thoughts on “Re: Távol Afrikától

  1. primavis

    no ehhez add még hozzá, hogy most találtak É-Spanyolországban egy 1,2 millió éves koponya és állkapocs maradványokat Homo fajtól! (Nature-online).
    Jómagam régóta hadakozom a minden emeberi fajt Afrikából származtató elképzelés ellen. Hiszen az, hogy tényleg K- és D-Afrikában találták a legtöbb maradványt, az csak annyit bizonyit, hogy ott voltak meg a fosszilizálódás legoptimálisabb feltételei, de azt már nem, hogy máshol nem élhettek előemberek. Csak nem maradt meg a csontvázuk, illetve még nem találták meg. A dmanisi, most a spanyolországi, a vértesszölősi, K-Ázsiai leletek mind ellentmondnak a kizárólagos afrikai eredetnek! Ez is lehetséges persze, de amig nem bizonyitott teljes mértékben, miért muszáj ennyire erőltetni? Ismét pár kutatócsoport ambicciója és pártfogóik állnak a dolog mögött.

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    A craniometriai es genetikai diverzitas csokkenese Afrikatol tavolodva, azert jobban valoszinusiti az Afrikai eredetet (multiregionalisan, vagy sem), mint barmi mast. A fent emlegetett modellek is mind megegyeznek abban, hogy a Homo faj(ok) bolcsoje vegsosoron Afrika volt.

    Reply
  3. primavis

    Ezt nem is vitatom (legfeljebb annyit jegyzek meg, hogy nem bízok a számitásokon alapuló következtetésekben, ui. ha tévedek az adatokkal – akaratlanul vagy szándékosan – akkor eleve befolyásoltam a következtetést is). Hogy a Homo nemzetség eredhet Afrikából is, sőt… az OK, de hogy minden faj kötelező módon onnan vándorolt szét a világba, az már egy kicsit ….hm. S utána csodálkozunk, ha a kreacionisták, ID-sok okoskodnak…. nekünk sem kéne. Ha valamit nem tudunk, nem bizonyithatunk, akkor vállaljuk fel s ne próbáljunk hajastól fogva magyarázatokat előrángatni. Mert a kétkedéseimmel én is eretneknek (akár tudománytalan elveket vallónak) bizonyulok az afrikai eredett felkent apostolainak a szemében! S ez a helyzet olyan még bizonyitatlan állitások esetében is mint pl. a dinó-madár leszármazás, stb. Szemben a divatos széllel/áramlattal….

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.