Fekete ebek

      6 hozzászólás Fekete ebek című bejegyzéshez

Hát akkor ismét szőrszín, mert ez (szinte) kifogyhatatlan téma, már csak azért is, mert a laikusok számára is evidens, könnyen érzékelhető változásról van szó.

A természetben a legkülönbözőbb állatokban megfigyelhető egyik leggyakoribb változás a teljesen fekete (ún. melanizált) formák megjelenése. A dolog érdekessége, hogy a fajok elsöprő többségében, két gén, a melanocortin-1 receptor (mc1r) és az agouti mutációja felelős a melanizált fomrák kialakulásáért (és, ami azt illeti, sok más szőrszínváltozat kialakulásáért is). Épp ezért keltett feltünést, amikor pár éve a genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy a kutyák esetében a fekete szőrszínt nem ezek a gének okozzák, hanem valami más, egy misztikus K lókusz.

A K lókusz molekuláris mibenléte sokáig homályban maradt és csak a napokban derült fény arra, hogy β-defensin génről van szó. Ez első blikkre finoman szólva is meglepő, hiszen a defensineknek az immunválaszban van jól dokumentált szerepe és nem a szőrszín kialakításában, így aztán jópár kísérletet kellett elvégezni ahhoz, hogy kiderüljön, miként is keletkeznek a fekete ebek.

Megnyugtató módon, már a legelején tisztázódott, hogy valami úton-módon, a β-defensin is a klasszikus, Mc1r függő jelátviteli útvonalba szól bele. Sőt, kitartóbb vizsgálódás azt is bizonyította, hogy a fehérje fekete szőrszínt okozó formája erősen tud magához a receptorhoz kötődni, aktivizálva a fekete pigment szintézisét katalizáló folyamatokat. Mindez szép, logikus és kerek, de van egy bökkenő: a β-defensin gén “normál” (nem fekete színt okozó) verziója is képes hasonló erősséggel a receptorhoz kötődni, azaz a kapcsolat puszta ténye önmagában nem lehet a válasz.

Hogy ne sokat kerteljek, a lényeg úgy tűnik a β-defensin fehérje molekulák mennyiségén van. Ugyanis a gén “fekete” alléljáról átíródó mRNS-ből több lesz a sejtben, mint a normál allélról átíródóból (ergo több fehérje is készül belőle) és ez épp elég az útvonal felpörgetéséhez. (Ha a normál allélból készíttetünk a sejttel többet, akkor az szintén fekete színt idéz elő.)

Persze azt még jó lenne tisztázni, hogy a természetben pontosan miért van kölcsönhatás a melanocortin receptorok és a defensin fehérjék között, mert ez továbbra is rejtély maradt…


Candille SI, Kaelin CB, Cattanach BM, Yu B, Thompson DA, et al. (2007) A β-Defensin Mutation Causes Black Coat Color in Domestic Dogs. Science doi: 10.1126/science.1147880

6 thoughts on “Fekete ebek

  1. Ismeretlen_10065

    Huhh, szerintem meg senki nem tudja. Ahogy most utannaneztem, harom gen is szerepet jatszik a foltok kialakulasaban (Piebald, Ticking es Flecking), de a mibenletukrol meg fogalmunk sincs.

    Reply
  2. Dalamata_club

    Aha, köszi!
    A pöttyök tulajdonképpen foltok. Olyanok, mint a két- és háromszínű kopófajták foltjai, csak ezek szabályos alakúak és egyszínűek. (Azaz: egy adott dalmata egyeden vagy csak feketék, vagy csak rozsdabarnák lehetnek. A fajtastandard szerint a kétszínű pöttyökkel rendelkező egyedeket a tenyésztésből ki kell zárni.) Hiba az is, ha a pöttyök szélei elmosódottak, illetve ha több pötty összeér és egybefüggő szigetszerű foltot alkotnak. Az ilyen kutyákat “platnisnak”, vagy “lemezesnek” nevezik a tenyésztők.

    Nem vagyok genetikus, de azt tudni vélem, hogy a dalmata egy eléggé ősi kutyafajta, már az egyiptomi piramisok belső falfelületeit díszítő ábrázolásokon is felbukkannak a mai dalmatákhoz hasonló alkatú, pöttyös kutyák.

    Kiváncsi lennék, hogy – az esztétikai szempontoktól eltekintve – milyen szelekciós előnyt jelentettek a szabályos fekete (vagy barna) pöttyök egy alapvetően fehér kutyán, az ókori Mediterráneumban? (Ha feltételezem, hogy “spontán” alakult ki a fajta.)

    A kutyafajták között a dalmata még abban is egyedi, hogy sajátos az anyagcseréje, mert genetikai okokból hiányzik egy enzimje, így pl. a vizelete összetétele – ha jól emlékszem – minden más kutyafajtáétól különbözik. Sajnos emiatt hajlamos a vesekőre. 🙁
    (Azért ennek csökkenthető a kockázata, ha nem etetik vörös húsokkal (pl. marhahús) és eleget kap inni.)
    Egy szó mint száz, ez egy nagyon egyedi fajta!
    Bocs, hogy ilyen hosszú lett.

    Reply
  3. erg

    nem teljesen ide kapcsolodik, de par napja Tasi volt a vendeg az MTV Zarora cimu musoraban. En kb. 5 percig birtam, amikor azt mondta, hogy szerinte a dinoszauruszok elhettek egyutt az emberrel, akkor elkapcsoltam, ugyhogy nem tudom, mirol volt szo kesobb. Dobbenet, hogy ilyen helyen teret adnak neki.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.