A hülyeség öl

      7 hozzászólás A hülyeség öl című bejegyzéshez

És ebben nagyon demokratikus: nem nézi korod, nemed, bőrszíned, nemzetiséged vagy éppen a végzettséged. Ha hinni lehet a hvg.hu információinak ("Diplomás mérnök az éhező család feje")
akkor a napokban is ennek lehettünk tanúi*:

"Az édesanyát holtan, míg férjét és kislányát csontsoványan hozták ki a rendőrök a lakásból. […] egyelőre rejtély, miért éhezett a család. Mindenesetre
lakókörnyezetében azt rebesgetik, a korábban vegetáriánus család
„fényevő” volt, s – ugyancsak a család környezetében élő lakók –
valamiféle szektára is tettek utalásokat."

A "fényevés" (aka. pránaevés) egy kapitális new-age baromság. Biológiai alapja nem hogy nincs, de egyenesen ellentmond mindennek, amit az emberi szervezetről tudunk: az állatvilág tagjaiként magunk is heterotróf szervezetek vagyunk, s így fennmaradásunkhoz folyamatos szervesanyag fogyasztásra vagyunk ítélve, származzon az növényi vagy állati forrásból. Átvitten romantikus értelemben, lehet persze arról filozofálni, hogy csillagok porából és azok (fény)energiájának köszönhetően épül fel testünk (ami végső soron igaz is, hiszen a növények és egyes algák a fény segítségével hoznak létre szervesanyagokat, amit aztán a táplálékpiramis többi szintje vígan felhasznál saját céljaira). De ezt szószerint venni, legfeljebb Darwin-díjas performanszra lenne elegendő. (Nem akarok persze naiv lenni, tudom, hogy bajosan lehet elvárni még a legelemibb biológiai ismereteket is olyan "zseniktől", akik halálosan komolyan képesek olyan baromságokat mondani, hogy “A DNS-em megváltozott,
hogy több hidrogént legyen képes felvenni, és
már nem kettő, hanem, tizenkettő szálból
áll.”
)

Ha a történet kimerülne annyiban, hogy két felnőtt ember saját magát igyekezett tudatosan (bár a következmények tudta nélkül) a hülyeségbe kormányozni, az is szomorú lenne. De ami miatt ez az egész duplán felháborító, az az a felelőtlenség, ahogy szegény kislányukat is bevonták ebbe. Ha nem is ez volt a szándékuk, de súlyos veszélybe sodorták egy, a döntéshozáshoz éretlen gyerek életét: mert lehet, hogy nem csak kenyérrel él az ember, de azért azzal is…


* De egyébként, ha a "rebesgetők" a konkrét esettel kapcsolatban tévednek is, az sajnos még nem változtat a tényen, hogy a "fényevés" egy létező manifesztációja az emberi hülyeségnek.

7 thoughts on “A hülyeség öl

  1. csakb

    “…a fényevés egy létező manifesztációja az emberi hülyeségnek.”

    És mi a helyzet az éhezéses “tisztítókúrával”? Tényleg megtisztul-e a szervezet a rettenetes mérgektől, ha éhezünk? :]

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    Namostdefelba….am magam:

    http://velvet.hu/onleany/feny060707/
    “[Kata, a 25 éves] biológus úgy beszélt a prána böjtről, mint a manapság népszerű spirituális kirándulások résztvevői, miután végigjárták a Caminót. „Ez egy beavatási út. Ha valaki ésszel csinálja, akkor nem azért kezdi el, hogy megspórolja a konyhapénzt. Ez az időszak szorosan összefügg a meditálással, anélkül nem érdemes elkezdeni. Egy ilyenfajta komoly beavatásba bele lehet halni, ha valaki még nem áll készen rá.””

    Kata, minimum khmm… szelektiven emlekszik a valosagra, mert az meg csak-csak elkepzelheto, hogy valaki 21 napig nem eszik (bar szvsz a konkretan emlitett esetekben ez nem tortent meg, a megszolaltatottak jobbara konfabulalnak), de hogy egy hetig nem iszik es komolyabb szervkarosodas meg hasonlok nelkul megussza a dolgot, az kvazi kizart.
    Az meg, hogy egy biologus hirdeti a non-szensz bullshitet, minimum megdobbento…

    Reply
  3. bubuka

    dolphin: Egyébként miért ennyire kritikus a folyadék? Mi történik ha mégsem iszom? Oké, értem h zsír és izom lebontásával csinálok magamnak benzint ha éhezek, de a zsiráfok is a pupjukból veszik ki a zokszigé.. vizet.
    Valami diszkovery/hasonló csatornán láttam régen h egy gumimatrac nagyságú mentőcsónakkal csórikám 4x napig evickélt mire összeszedték. Hogy élhette túl? Sós vizet ugye nem ihat, attól csak rosszabb.. Pisit ennyit nem lehet termelni, pár nap után csak vesekövet pisilhet, meg az is sós. vagy kamu az egész?

    Reply
  4. Ismeretlen_10065

    Négy napot még talán túl lehet élni, de azért már az is necces: attól, hogy életben maradt, lehet, hogy egy életre tönkrement a veséje.
    Testünk 70%-a víz, amit folyamatosan vesztünk: légzéskor, izzadáskor, stb. Márpedig a sejtjeink és a bennük levő enzimek működése egy vizes környezetre van optimalizálva, így ha az elveszített vizet nem pótoljuk és krónikusan egy adott érték alá esik a testben levő víz mennyisége, akkor a sejtműködés ellehetetlenül.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.