Az ártatlanság védelme


Az elmúlt hat év egyik legfelkavaróbb története a Líbiában bebörtönzött és halálraítélt palesztin orvoshoz és bolgár nővérekhez kapcsolódik.

A "bengázi hatok" (aka. "tripoli hatok") néven ismertté vált csoport tagjai 1998 márciusában érkeztek Líbiába, hogy egy gyerekkórházban dolgozzanak. A kórházban hamarosan (hogy pontosan mikor, nem világos) HIV és hepatitisz C járvány tört ki, amelyben közel 400 gyerek betegedett meg.

Ezt követően a líbiai hatóságok letartóztatták az orvost és a nővéreket, azzal vádolva őket, hogy CIA és/vagy Moszad ügynökök, akik szándékosan fertőzték meg a gyerekeket. A vádakat egy kínzással kikényszerített vallomás, ill. egy koncepciós per követte, amely alkalmával mindhatukat golyó általi halálra ítélték. A nemzetközi felháborodás hatására tavaly Karácsonykor az eredeti ítéletet felfüggesztették és a líbiai hatóságok új pert rendeltek el, amelynek az ítélete a következő napokban várható.

A prózai valóság az, hogy a járványt minden jel szerint a líbiai egészségügy kétes praktikái okozták (injekcióstűk újrahasznosítása, stb.), a hatok egyszerűen bűnbakok lettek, ennek eltusolására. És, hogy ezt honnan tudhatjuk? Onnan, hogy a gyerekeket megfertőző vírusok mesélni tudnak, csak tudni kell őket kérdezni.

A különböző betegeket megfertőző HIV és hepatitisz C vírusok (HCV) szekvenciája nem tökéletesen egyforma. Apró különbségek vannak közöttük, ezek képezik a vírus populációk saját genetikai variációját. Mivel a különbségeket létrehozó mutációk konstans ütemben következnek be, a különböző betegek vírusait összehasonlítva, nemcsak a járványt kirobbantó vírus altörzs eredeti szekvenciáját lehet visszafejteni, de azt is ki lehet következtetni, hogy mennyi idő kellett adott számú mutáció összegyűjtéséhez. Vagyis mikor kezdett el az ős-vírus fertőzni a kórházban. 

Ez pedig, mint azt a Nature-ben megjelent tanulmány is igazolja, mind a HIV, mind a HCV esetében több évvel 1998 elé tehető. Vagyis értelemszerűen sem a palesztin orvos, sem a bolgár nővérek nem lehetnek felelősek a fertőzésért – ezt egyébként a HIV egyik felfedezője, Luc Montagnier is megerősítette.

(Megj.: a fenti bizonyíték csak akkor az, ha elfogadjuk a molekuláris evolúció működését…) 



de Oliveira, T, Pybus, OG, Rambaut, A, Salemi, M, Cassol, S et al. (2006) HIV-1 and HCV sequences from Libyan outbreak. Nature doi: 10.1038/nature444836a

6 thoughts on “Az ártatlanság védelme

  1. Ismeretlen_10065

    Szándékosan van az egy betű kicserélve (azt hittem kiderül a szövegből, hogy miért: a szóbanforgó eset azért is elb…ott, mert az ártatlanságot kell bizonyítani.)

    Reply
  2. Ismeretlen_1589

    Direkt elolvastam a cikket, hogy szóvicc-e, de ez konkrétan az ártatlanság vélelmének a megsértéséről szól. Erre találták ki ezt a kifejezést, nem másra.

    Amúgy jópofa, eszembe sem jutott volna a kórokozók variációit vizsgálni.

    Reply
  3. priamvis

    A virusok, baktériumok esetében bizonyítottnak láttszik a molekulásis evolúció, tekintve, hogy a generációkbeli változások hosszú időn át követhetőek ( a két generáció közti intervallumot figyelembe véve). Problematikusak a levont következtetések ott, ahol komplexebb genommal és jóval nagyobb intervallummal kell számolni, így csak kevés generáció anyaga vízsgálható.

    Reply
  4. Ismeretlen_10065

    Szvsz a komplexebb genomok evolucioja ugyanazon elvek es mechanizmusok alapjan zajlik mint az egyszerueke… Egy viszont tuti: a molekularis evolucio semmisse teszi azt a kreacionista sablonervet, hogy mutacio nem hozhat letre informaciot.

    ONtopic:
    Sajnos, nem meglepo modon, politikai dontes szuletett:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/6192599.stm

    Reply
  5. Ismeretlen_59719

    Sztem az ártatlanság vélelme kifejezést akkor használják, mikor még nem bizonyított sem az ártatlanság, sem a bűnösség. Ergo-a cím jó, sőt frappáns.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.