Reform? Minek?

      11 hozzászólás Reform? Minek? című bejegyzéshez


"Evolúció, Fejlődés, Revolúció" – ez a (szívemet melengető) mottója A magyar tudomány ünnepének idén. A rendezvény fontosságához kétség nem férhet: egy magára valamit is adó kutatói közösségnek fontos feladata, hogy megismertesse a közvéleménnyel az eredményeit, közel vigye az emberekhez a tudományt. Azt a tudományt, amit hagyományosan egy jól bevált módszer szerint művelünk: kísérletezünk, az eredmények alapján tudományos hipotéziseket építünk fel (amelyek megmagyarázzák addigi megfigyeléseinket), majd újabb kísérletekkel teszteljük azokat. És ha az új kísérletek eredményei nem igazolják dédelgetett hipotézisünket, szépen elfelejtjük azt, mert megbukott.

Mindig is voltak persze olyanok, akiknek nem feküdt ez a fajta kutatósdi, akik úgy érezték, hogy az abszolút igazság birtokában vannak és nincs szükségük arra, hogy piszlicsáré kísérletekkel fárasszák magukat. Az ilyen "áltudós" embereket a tudományos közösség előbb megpróbálta jobb útra téríteni, s ha ez nem ment, kiközösítette, mert csak így lehetett a tudomány hatékony működését fenntartani.

Azonban a jelek szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) már nem fárasztja ilyesmivel magát és bátran adja a nevét és tekintélyét áltudományos eszmefuttatásokhoz.



Tény, hogy a témában nem vagyok elfogulatlan, de szerintem ott, ahol az ÉRTEM tagjai szakérthetnek, hitről, vallásról, filozófiáról lehet szó, de életeredet-kutatásokról tudományos értelmben aligha. T. szervezők, jövőre szerintem asztrológusokat, tenyérjósokat, alkimistákat és tartott-kártya vetőket is illene meghívni, nehogy kirekesztettnek érezzék magukat. Persze, egy kicsit zsenánt lesz, amikor a világ 66 másik tudományos akadémiájának meg kell majd mondani, "bocs fiúk, tévedtünk júniusban, amikor az evolúció és a racionális gondolkodás mellett törtünk kardot", de oda se neki. Ha túl nagy lesz a zaj, legfeljebb el kell hagyni a "T" betűt a szervezet rövidítéséből…

Hogy az MTA éppen reform lázban ég, lassan csak azok nem tudják, akik hermetikusan elzárva élnek a külvilágtól. Vannak akik elégedettek azzal, ami eddig történt, vannak akik kevésbé. Már csak az a kérdés, hogy a fentiek fényében, van-e egyáltalán az egész reformnak valamilyen értelme…

update: Most hirtelen eltűnt a hivatalos programból a happening… 

11 thoughts on “Reform? Minek?

  1. primavis

    No én ma a Földtudományok szekció eláadásain voltam jelen és igencsak érdekesek voltak! A többiről – nem lévén jelen – nem nyilvánithatok véleményt.

    Reply
  2. Ismeretlen_45355

    Ma lesz etológia is:
    “2006. nov. 9. csütörtök 09.00 – 13.00, Genetika és az emberi változékonyság: interdiszciplináris tudomány – témák, törekvések, műhelyek rendezvénysorozat keretében Előadóülés
    többek közt: Miklósi Ádám: A kutya és az ember evolúciója: Viselkedési és genetikai párhuzamok
    Ezen kívül Csányi professzor úr is előad több helyen.
    De ettől még bezárják év végén az MTA Összehas. Eto. Kut.csoportját…

    Reply
  3. gro

    Remélem a Kritikus Biomassza szól az illetékeseknek, hogy ezt vegyék ki az eseménynaptárból. Gondolom, senki nem ellenőrizte az összes meghirdetett programot.

    Reply
  4. primavis

    Na már most, felkérésre vagy jelentkezésre megy a dolog? Nem köztestületi tagok is előadhatnak?Tudtommal minden szekciónál az osztály vezetősége állitja össze a programot. Nálunk legalábbis így történt. A biológusoknál másképpen van?

    Reply
  5. Nakedape

    ja levették, a az ELTE növényrendszertani tanszéle (ott van az elméleti biol kut csoport) mint zsák tégla esett neki, hogy ne legyne bent, sikerrel ezek szerint

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.