Globális genomváltozás

      Nincs hozzászólás a(z) Globális genomváltozás bejegyzéshez

A klímaváltozás egyre inkább érezteti jelenlétét mindennapjainkban. Lassan közhelyszámba megy, hogy a fogyó gleccserek, szélsőséges időjárás, pusztuló állatfajok mind magukon viselik a globális felmelegedés bélyegét (esetleges szkeptikusoknak ajánlom a már Európában is vetített Al Gore filmet), de ami kevésbé tudott, hogy a szóbanforgó globális jelenség lassan, de biztosan nyomot hagy az állati genomokban is.

A hatvanas évek óta ismert, hogy a Drosophila pseudoobscura nevű muslicafaj genetikai állományában megfigyelhető kromoszóma átrendeződések gyakorisága korellál a földrajzi szélességgel, azaz a klímával. Minnél melegebb van valahol, annál nagyobb az ott élő D. pseudoobscura populációkban a kromoszóma átrendeződések gyakorisága. Az azonban csak most derült ki, hogy az elmúlt évtizedekben egyes területeken élő populációkon belül is egyre gyakoribbak lettek ezek az átrendeződések, ami egyértelműen utal a szóbanforgó helyszínek átlaghőmérsékletének emelkedésére.


Balanyá, J, Oller, JM, Huey, RB, Gilchrist, GW, Serra, L (2006) Global Genetic Change Tracks Global Climate Warming in Drosophila subobscura. Science 313: 1773-1775.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.