Evolúció és közvélemény


Viszonylag kellemes meglepetés ért a friss Science végigböngészése közben. Egy 32 európai országot, Japánt és az Egyesült Államokat az evolúció elfogadottsága szempontjából összehasonlító tanulmány Magyarországot a középmezőny tetejéhez sorolta. Na nem mintha, a 20+% kreacionista nem lenne iszonyatosan sok, de egy korábbi BBC felmérés kapcsán, már-már komolyan elkezdtem aggódni, hogy valójában Közép Európa ezen szegletén sem sokkal jobb a helyzet mint Amerikában.

Nos utóbbi szerencsére nem igaz, de ez nem jelenti azt, hogy hátra lehetne dőlni. A fent említett kreacionista kisebbség aránya szerintem még mindig arról árulkodik, hogy a magyar tudományos közösség nem tesz eleget azért, hogy az átlagemberek számára demisztifikálja az evolúciót és megismertesse az azt alátámasztó bizonyítékokkal.

A kutatás egészét nézve nagyon szomorú azonban, hogy a világ vezető tudományos hatalma egyedül a Törökországot tudja megelőzni a listán. Sokan hajlamosak ezen kárörvendeni, pedig kevés ok van rá: hiszen az amerikai kreacionisták sikeressége, az egész mozgalmat motiválja, ráadásul anyagi támogatást is biztosíthat a "leányszervezeteknek".

Lehet, hogy valóban nagy szükség van egy Anti-Wedge-re…



Miller, JD, Scott, EC, Okamoto, S (2006) Public Acceptance of Evolution. Science 313: 765-766.

5 thoughts on “Evolúció és közvélemény

  1. Ismeretlen_10065

    Hát igen, sajnos kevés korábbi referencia pont van ami alapján láthatnánk, hogy javul vagy rosszabbodik a helyzet…

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.