Úszó matuzsálemek

      1 hozzászólás a(z) Úszó matuzsálemek bejegyzéshez

3-greenland-shark1.jpg

Az ószövetségi sztori szerint Matuzsálem közel 1000 évig élt és röpke 182 éves korában még épp csak belekezdett a családalapításba. Valódi Homo sapiens természetesen soha nem élt ilyen hosszan, de igazán az állatvilágban, különösen a gerincesek közt, sem ismerünk fajokat, amelyek ezt megközelítenék. Teknősök, grönlandi bálnák, emberhalak (amelyek valójában barlangi vakgőték) esetében nem ritka a száz év feletti kor, de a teljes természetességgel megélt sok száz év feletti kor azért azokra sem jellemző.

Ennek tudatában kell az új gerinces rekorderre, a grönlandi cápára (Somniosus microcephalus) tekinteni. Az aktuális Science cikke szerint ezek az állatok ugyanis lazán elélnek 200 éven túl is – a tanulmány rekordere egy 392 ± 120 éves egyed. Persze ekkora szórás nem triviális, ami részben a metodológiából ered: a szemlencsék sejtmagjaiban a DNS szénizotóp összetételét nézték, és ehhez kapcsolódó kalibrációs görbék segítségével becsülték a korokat. A lencse DNS-e az embrionális kor alatt jön létre (így összetétele tk. még az anyák táplálkozását tükrözi, hiszen a szén és nitrogén atomok a táplálékkal kerülnek az anya szervezetébe), az állat élete alatt új atomok gyakorlatilag nem épülnek bele, az izotópok lebomlása azonban folyamatos. (A 20. század közepe táján kezdődő atomkísérletek “mellékhatásaként” ugrásszerűen megnőtt az izotópok mennyisége a később született állatok lencséjében is, de ez a korábban születetteket nem érinti.)

f3_large_1.jpg

És ami a szó szoros értelmében matuzsálemekké teszi ezeket az egyedeket az az, hogy a megvizsgált és az említett módszer szerint kormeghatározott egyedek alapján az ivarérettséghez is eleve uszkve 150 évet várniuk kell… 

(A fedőkép innen származik.)


Nielsen B, Hedeholm RB, Heinemeier J, Bushnell PG, et al. (2016) Eye lens radiocarbon reveals centuries of longevity in the Greenland shark (Somniosus microcephalus). Science 353(6300): 702-704.

1 thought on “Úszó matuzsálemek

  1. Selender14 (törölt)

    A genetikáját vizsgálgatták már ennek az állatnak? Hogy mi teszi őt ennyire hosszú életűvé stb.
    Bár gondolom átlagban amúgy is tovább elél egy változó testhőjű állat.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.