Őssejtek STAP by STAP

A Nature című hetilap múltheti számában olvasható egy olyan módszerről szóló publikáció, ami forradalmasítja az őssejtek normál testi sejtekből való előállítását. A módszer hátterében egy szinte hihetetlen felismerés áll: bizonyos külső ingerek (mint pl átmeneti pH-csökkenés) hatására egyes normál sejtek pluripotenssé, vagyis őssejt-szerűvé válnak (a módszer neve ezért stimulus-triggered acquisition of pluripotency -STAP).

1a.jpg

Az eddig ismert őssejt-előállítási módszerek nemcsak hosszadalmasak, de igencsak körülményesek is. Az egyik módszer alapján egy sejtmagtól megfosztott petesejtbe ültetnek be egy normál testi sejtből származó  sejtmagot, a másik bevált protokoll szerint pedig különböző transzkripciós faktorok segítségével programozzák át a már teljesen differenciálódott testi sejteket úgynevezett indukált pluripotens sejtekké.

A Haruko Obokata és társai által fémjelzett cikk azt állítja, hogy az általuk egér lépből tisztított CD45 pozitív, vagyis teljesen differenciált fehérvérsejtek átmeneti pH-csökkenés hatására STAP sejtekké alakultak. Az átmeneti pH-csökkenés alatt egy 30 perces kezelés értendő, amikor is a sejtek normál tápoldatát 5,4 -5,8 pH-jú oldatra cserélték. Real-time mikroszkópos technikával követték a sejtek sorsát, és ez alapján úgy tűnik, hogy a keletkezett sejtek a pluripotens sejtek egyik fluoreszcensen megjelölt markerét (Oct4-GFP) expresszálják. A kísérletek alapján ezek a sejtek nem egyszerűen kiszelektálódtak az eredeti sejtpopulációból a pH-csökkenés hatására, hanem az érett limfociták ténylegesen átprogramozódtak pluripotens sejtekké – ugyanis a DNS metiláció csökkenését mutatták ki a pluriopotenciáért felelős gének szabályozó régióiban.

Az átprogramozott sejtek fokozatosan, pár nap után kezdték el termelni az Oct4-GFP-t, miközben elvesztették az izoláláshoz használt sejtfelszíni CD45 markert.

1b.jpg

Az így kapott stimulus-indukált sejtek nagy bizonyossággal szöveti őssejteknek tekinthetők, vagyis pluripotensek, de nem totipotensek, mint az embrionális őssejtek. Azoktól ugyanis sok tulajdonságukban különböznek, talán a legfontosabb különbség köztük, hogy a STAP sejtek két passzálás után elkezdtek pusztulni, vagyis nem képesek végtelen sejtosztódásra. Ennek ellenére blasztocisztába (alig százsejtes embrióba) injektálva beépültek az embrióba, mozaikos egereket hozva létre. Ezek a sejtek aztán a következő generációban is kimutathatók voltak, vagyis ivarsejtekké is képesek voltak alakulni.

4a.jpg

4b.jpg

A japán kutatók a kezdeti eredményeken felbuzdulva számos egyéb szövetből (agyból, bőrből, izomból, csontvelőből, tüdőből és májból) származó sejtekből is állítottak elő STAP sejteket ugyanezzel a módszerrel.

E tanulmány sok izgalmas kérdést vet fel. Nem tudjuk, hogy a pH-csökkenésén kívül más szubletális környezeti változás is ugyanilyen hatást tud-e kifejteni, mint ahogy azt sem, hogy tulajdonképpen ezek a teljesen kifejlődött szöveti sejtek miért is képesek arra, hogy bizonyos környezeti hatásokra őssejtekké átprogramozódjanak. Valószínűleg ez az átprogramozódás normál esetben szigorúan szabályzott, hiszen a szervezeten belüli változások ritkán vezetnek ilyen eredményre, viszont e szabályzó mechanizmus egyelőre ismeretlen.

Mindenesetre a módszer hihetetlenül egyszerű és gyors megoldást kínál testi sejtekből őssejtek előállítására. Amíg kiderül, hogy az egér után emberen is alkalmazható-e, és esetleg lehetőséget tud nyújtani a személyre szabott orvoslás kidolgozására, talán lesz ideje a döntéshozóknak előre kidolgozni valamilyen előrelátó stratégiát, ami ismerteti a nagyközönséggel a módszer előnyeit, hátrányait, és ami esetlegesen megelőzheti e módszer ellen a szokásos “Pandóra szelencéje” hasonlattal előhozakodó tudományellenes hadjáratot.

                                                                                                                                                    

Haruko Obokata et al: Stimulus-triggered fate conversion of somatic cells into pluripotency  Nature 505, 641–647 (30 January 2014) Published online 29 January 2014

5 thoughts on “Őssejtek STAP by STAP

  1. Komavary

    Mondjuk ha az eredeti kutatók még az elején azt mondták, egy hónapba került egy saját posztdoknak, hogy reprodukálni tudja az eredményt, akkor ez egy kicsit elsietett döntésnek tűnik.

    Reply
  2. fordulo_bogyo

    @Komavary: Az indoklasban az volt, hogy valami nem stimmel a fotokkal, ujra meg akarjak csinalni es ujrairni, nem azt mondjak, hogy ez nem ugy van.
    Ha jol ertem…

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.