Honnan jött a fehér orr?

A fehér orr tünetegyüttesről már volt szó korábban, de egy nagyon fontos kérdés akkor megválaszolatlan maradt: A kézenfekvő magyarázat a megjelenésére nyilván az, hogy a Geomyces destructans nevű gomba Európában egy régen jelenlévő fertőzés, az itteni denevérek már védettek ellene, az utóbbi években került át Amerikába, az ottani denevérek még fogékonyak rá, azért ilyen pusztító a körükben. Viszont egy másik változat is lehetséges, hogy a G. destructans mindkét földrészen jelen volt eddig is, csak annyi történt, hogy Amerikában kialakult egy új, sokkal veszélyesebb törzse. Látszólag nem sok a különbség a két lehetőség közt, de a következményeik óriásiak lehetnek: Ha a G. destructans egy régi kórokozó új törzse, akkor számítani kell rá, hogy előbb-utóbb Európában is megjelenik, itt is elkezdődik majd a denevérpusztulás, viszont ha egy régi kórokozó, ami most került Amerikába, az Európai denevéreket nem veszélyezteti.

Lisa Warnecke és munkatársai éppen ezt vizsgálták meg, Európából és Amerikából származó G. destructans törzsekkel fertőztek az USÁ -ban gyűjtött denevéreket. Azt tapasztalták, hogy mindkét törzs fertőzése nyomán kialakult a fehér orr tünetegyüttes, sőt, az Európából származó törzs hatására a fertőzött denevérek hamarabb elpusztultak, vélhetőleg ez egy eleve virulensebb törzs. A fertőzött denevérek túlélése látható az ábrán, a folytonos vonal a kontrollcsoport, a két szaggatott vonal a két gombatörzzsel fertőzött két csoport. Jól látható, hogy az Európai G. destructans hamarabb megöli a denevéreket. A következtetés egyértelmű: A G. destructans egy olyan kórokozó, ami itt Európában régóta fertőzi a denevéreinket, Amerikába viszont csak most került át, a mi bőregereink védettek, emberi számítás szerint nem várható a pusztulásuk.

 

Warnecke L, Turner JM, Bollinger TK, Lorch JM, Misra V, Cryan PM, Wibbelt G, Blehert DS, Willis CK. (2012): Inoculation of bats with European Geomyces destructans supports the novel pathogen hypothesis for the origin of white-nose syndrome. PNAS 109(18):6999-7003.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.