Más nézőpont a dinó-madár kapcsolatról

A madárőslénytanban járatosak vagy a madáreredet kérdése iránt érdeklődők számára emlékezetes, hogy a 2000 nyarán a Pekingben rendezett SAPE (Society of Avian Paleontology and Evolution) konferencia résztvevői közül sokan a BAND feliratú kitűzőt is viselték. Ez ugyanis a: „Birds are not Dinosaurs” állítás rövidítése! Magán a konferencián is heves viták folytak a madarak dinoszauruszoktól való származtatásának egyre inkább terjedő és tért nyerő hipotézise körül (ezt illusztrálja a fenti ábra is).

Az azóta eltelt években ez a tendencia egyre erőteljesebbé vált és jól megfigyelhető volt nemcsak a szakirodalomban, hanem a médiában is (így a NG, de a Spectrum tv-csatornák műsoraiban), de pl. a Budapesten és más hazai városokban rendezett időszakos vagy állandó kiállítások anyagának tálalásánál is. Gyakorlatilag a BAND hirdetőire már-már mint kétfejű borjukra tekintettek a fentebb említett hipotézis elkötelezett és egyre nagyobb számban megjelenő hívei.

Ezért tekinthető jelentősnek az a cikk, amely tavaly jelent meg Evghenij Kurochkin orosz paleornitológus tollából. Megjegyzendő, hogy az illető az elmúlt évtizedek egyik legismertebb és legjelentősebb tevékenységgel rendelkező, mezozoikumi madarakkal s így a madáreredettel és evolúcióval foglalkozó szakember a világon. Számos oroszországi és mongóliai lelet napfényre kerülése és publikálása is köszönhető neki. Tehát nem csupán elméleti kérdésekkel foglalkozó kutató.

Ebben a cikkében részletesen foglalkozik a madarak dinoszauruszokból (teropodákból) való származtatásának érveivel. Történelmileg áttekinti a hipotézis felállításának körülményeit, a hívek argumentumait, bizonyítási módszereit és bemutatja az egyik ilyen alapon készült egyik legújabb kladogramot is. Kitér az utóbbi évtizedben nagy szenzációt keltő tollas dinoszauruszok problémájára is. (Saját kommentár ehhez: csak az derült ki, hogy: „minden madár tollas állat, de nem minden tollas állat madár!”).

Végig veszi a számba jöhető jellegeket és azok elemzése révén eljut a konklúziókhoz:

  1. Mind a dinoszauruszok, mind a krokodilok, a Pterosaurus-ok és a madarak is az Archosauromorpha őshüllő csoport leszármazottjai.
  2. A szétválás a triászban, vagyis kb. 220-230 millió éve kellett megtörténjen.
  3. Az eddig ősmadárnak tekintett Archaeopteryx és az utódjának tekintett Enantiornithes csoport (közös nevükön: Sauriurae, vagyis Gyíkfarkú-madarak) a tollas dinoszaurroszokkal és más teropoda (hüllőmedencéjű ragadozó/húsevő) őshüllőkkel együtt külön fejlődési ágat képeznek.
  4. Velük párhuzamosan fejlődtek ki azok a típusok (Ornithurae, vagyis Madárfarkú-madarak) amelyeknek a Neornithes-ek (valódi madarak) is a képviselőik. Ezek a típusok számos többé kevésbé teljes vagy töredékes anyagokkal már a legalsó krétából ismertek világszerte.
  5. Míg a dinoszauruszok és a velük rokon Sauriurae –k kihalnak a kréta végéig, az Ornithurae típus a mai napig fennmaradt.
  6. A két típus hasonló tulajdonságai analóg jellegek, a madár jellegek valamennyi Ornithurae –nál jelen vannak, a teropodáknál és a Gyíkfarkúaknál pedig sohasem jelennek meg együttesen (lásd alábbi ábra).


Kurochkin EN (2006) Parallel Evolution of Theropod Dinosaurs and Birds. Entomological Review 86: S45-S58.

4 thoughts on “Más nézőpont a dinó-madár kapcsolatról

  1. primavis

    No az ilyen megállapitásoktól áll fel a szőr a hátamon! Persze, hogy van közös a dinókban ( s így a T rex-ben) és a madareakban, hiszen mindkét csoport – ahogy a krokodilok is – az Archosauriákból származtathatóak. Nyilvánvaló, hogy közelebb állnak hzzájuk a madarak és krokodilok mint a többi hüllő vagy az emlősök! A többi már a bulvárosodás számlájára irható.

    Reply
  2. Ismeretlen_100039

    Szerintem KGyST itt arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az analízis szerint a madarak közelebbi rokonai a dinóknak, mint az aligátorok.

    Reply
  3. Myrna

    Annyira ellentmondf3 hedrek kegnirenek a neten, kb. me1r olyan szinten van mint az Iphone-rf3l kikerfclt fotf3k amik az e1lledtf3lagos faj 4G-t e1bre1zolje1k ! Sehol nem lehet tudni hogy melyik hedr igaz. Kell me9g idő mire pontos inff3k lesznek csak ne kelljen ve1rni szeptemberig.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.