Hogy szövi a pók hálóját?

Nnna, akkor (egyébként nem létező) "Önök kérték" rovatunk keretében lássunk egy igazán érdekes problémát: a pókhálószövés rejtelmeit.

Szerettem volna ide "a pókhálószövés genetikáját" biggyeszteni, de mivel ezirányú keresgéléseim siralmas eredményre vezettek (0, azaz nulla ilyen témájú cikk akad a PubMeden), kicsit szerényebb témát kellett becélozni: a különböző tudatmásítók hatását a hálószövésre. Pedig bubuka kérdését olvasva már-már beleéltem magam, hogy helyre kis mutánsokról értekezhetek, de a szomorú helyzet azt, hogy a hálószövés genetikája nem kifejezetten egy agyonkutatott terület (ellentétben mondjuk a pókfonal készítésével).

De akkor mi is az a kevés, amit tudunk: egyrészt, mint arról egy éve szót ejtettünk a ma ismert különböző hálótípusok mind azonos fehérjékből épülnek, fel, vagyis a pókok csoportjában a hálószövés képessége a jelek szerint csak egyszer alakult ki. A kezdeti hálók komplexitása persze messze járt a kamra sarkában szövögető Keresztes barátunk mesterműveitől, de elég valószínű, hogy még így is növelte készítője vadászsikereit. Az azonban ma még fekete doboz, hogy a pók miképp "tartja fejben" a háló tervrajzát és utasításkészletét, vagyis mely gének, idegsejtek/idegi struktúrák felelősek a viselkedés szabályozásáért.

Az eddigi vizsgálatok elsősorban a különböző tudatmódosítószerek hatásaira koncentráltak és ezek tanulsága elég röviden összefoglalható: említettek szinte kivétel nélkül csökkentik a kis maestro teljesítményét. Példának okáért lásd az alkohol esetét fent (előtte – utánna felállásban) és más szerekét alább (külön kiemelném a koffeint…).




Cross VE (2006) The Effects Of Alcohol on spiders. The American Biology Teacher 68(6): 347-352.

9 thoughts on “Hogy szövi a pók hálóját?

  1. bubuka

    kár h erről szegényes a tudásunk 🙁 Engem pont az fogott meg a rovaroknál h retenetesen kis idegdúccal milyen komplex viselkedésformákat lehet tárolni. A másik pedig az h ezt öröklik, mert az új generáció nem az emlősöknél megszokott tanítással szerzi meg a tudást. Hogy kódolják a génjeik a natív mozgást, miért tud gyakorlás nélkül, azonnal futni a bogár, repülni a légy, honnan tudja a fürkészdarázs h hova kell szúrnia a hernyóba, hogy választja ki a pók a sarkot ahova szövi a hálót…
    Nekem ez a lenygöző ebben, az ember egy évig tanul járni és akkor is max tipeg. Ezek kikelnek és azonnal teljes funkcionalitással teszik a dolgukat, egy köbmilliméteres agygyal, öröklött program alapján.
    Mindenesetre jó tudni h hogy dolgozok ha iszok egy kávét 🙂

    Reply
  2. Tigris

    Sziasztok.
    Anno gimiben biológia fakultáción volt egyszer szó a hálószövésről.
    Sajnos a pontos fajt már nem tudom megnevezni, de van egy olyan pók, ami 6400 hurkolással (vagy minek nevezzem) szövi meg azt a zsákot, amibe a petéit teszi. Minden egyed pontosan ugyanúgy, mint a többi, se több-sekevesebb hurok.
    Aztán beleteszi a petéket. Volt erre egy kísérlet, hogy mikor kész lett a zsák, lenyisszantották a zsák alját, tehát egy rövid cső lett belőle. De a pók belerakta a patéket, mit sem törődve azzal, hogy kipotyog az alján, és részéről a fáklyásmenet. Tehát ez olyan szinten öröklött viselkedésforma, hogy akármi merül fel, mindent végrehajt program szerint, mindegy, hogy a kívánt eredményt kapja-e.

    Reply
  3. Grapestain

    Hi!

    Azért az érdekes lenne, hogy az adott szereket milyen mennyiségben juttaták a pók szervezetébe, mert elég megdöbbentő a koffein hatása például (láttam már erről egy másik hasonló képsorozatot is), de ki tudja, lehet h relative sokkal többet kapott belőle a pók, mint a többi szerből. Jó lenne látni 1 olyan képsorozatot, ahol nem csak a különböző szerek, de a különböző mennyiségek hatását is lehetne látni, pl az embereknél “szokásos” fogyasztási menyiségek arányában. (Egy csésze KV, füves cigi, LSDs bélyeg, stb…)

    Reply
  4. bubuka

    hmmm. ez elég érdekes fejlemény, eszerint komplex viselkedésminták nagyon pontosan képesek öröklődni. De hogy? Hogy lehet az idegdúc növekedését úgy irányítani h felnőttkorban a mozgássor előre be legyen drótozva, és automatikusan végrehajtódjon ha kell.
    (gondolom azt a lehetőséget elvethetjük h szgéphez hasonlóan a dns egy mozgássor receptjét tartalmazza, és az idegduc mint HW ezt lefuttatja, programkód módjára..)

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.