“A kreacionizmus veszélyei az oktatásban”

"The theory of evolution is being attacked by
religious fundamentalists who call for creationist theories to be
taught in European schools alongside or even in place of it. From a
scientific view point there is absolutely no doubt that evolution is a
central theory for our understanding of the Universe and of life on
Earth.

Creationism in any of its forms, such as
“intelligent design”, is not based on facts, does not use any
scientific reasoning and its contents are pathetically inadequate for
science classes."

Kivételesen nem frusztrált kutatók a szerzői a fenti mondatoknak, hanem az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottságának tagjai. A kemény (de korrekt) szövegű ajánlat-tervezetet a Pharyngulán szúrták ki, remélhetőleg minimális változással fut majd végig az Európa Parlamenten is. (Érdemes lesz figyelni, ki próbálja majd felhígítani és milyen sikerrel.) Oh, és rossz hír az magyar kreacionID-sek számára, hogy az ÉRTEM sajnos még nem érte el azt az ingerküszöböt, hogy megemlítést nyerjenek a dokumentum európai kreacionista szervezeteket és próbálkozásokat összesítő felsorolásában ;-).

18 thoughts on ““A kreacionizmus veszélyei az oktatásban”

  1. bubuka

    olyan gonosz vagy, pedig mindent megtesznek! 🙂
    pl. fenn van a honlapjukon a Pintér András VS Tasi vitájának (rettenetes minőségű) hanganyaga is. Mondjuk még nem volt cérnám végighallgatni. Ráadásul nem lehet leszedni se mert Flashes.

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    KarDave,

    nem, a kreacionizmus semennyiben nem felel meg egy tudomanyos elmelet elvarasainak: sem a meglevo ismeretanyagra nem epitkezik, sem hasznalhato predikciokat nem ad. A tudomany szamara teljesen ertelmezhetetlen, amit mondani akar.

    Reply
  3. bubuka

    dolphin: Aranybányára akadtam! Felfedeztem egy kreacionista honlapot, ahol bizonygatják h Isten teremtette az állatokat, de nem a biológiai fajokat hanem a nemeket (v.ö.: “nemök szerint..”) és azokon belül már létrejöttek a mai fajok. Ott a gond h olyan szép és gazdag példaanyagot ír le h öröm nézni, mekkora hatalmas öngólt lőnek maguknak. Nemek közt képződhetnek új fajok, de odáig nem mennek el h tulképp a mókus = patkány, csak jobb a PR-ja.

    http://www.pardi.ro/evkiado/rjunker/hkcsz/hkcsz05a.html

    UI: nem tudsz vlmi linket/anyagot a szőrszálak megjelenéséről? gugli nem dobott ki eddig semmilyen használható anyagot, v csak én vagyok béna.

    Reply
  4. Dömper Ármánd

    KarDave, hozzászólása jól rámutat a fő problémára, nevezetesen arra, hogy az embereknek fogalmuk sincs mit jelent az a szó, hogy elmélet, azaz inkább tudományos elmélet. Ezért aztán azt hiszik, ha valaki egy kocsmából kijövet kitlálja, hogy a föld mőbiusz szalag alakú, akkor azt elfogadják ugyanolyan súlyú elméletnek, mint mondjuk a relativitás elméletét.

    Reply
  5. Ismeretlen_10065

    bubuka,
    Cserháti Mátyás nagy kedvencem, egységnyi helyre leírt biológiai képtelenségek tekintetében, még talán az erős amerikai kreacionista mezőnnyel is állná a versenyt. Igazából, ha nagyon ráerénék, minden ezsmefuttatását megérné ízekre szedni. De nem érek rá, és mivel Tasiék és az ÉRTEM egyelőre befolyásosabbnak/jobban szervezettnek tűnnek, még egyideig ők lesznek górcső alá véve :-). De persze mindenkit, aki kritizálni akarja a Kezdetekben állításait csak bíztatni tudok :-).

    Reply
  6. bubuka

    de dolphin, ezt nem vágom. Oda van írva a honlapon h ő biológus. De ha az akkor hogy képes kitalálni ilyen eszement baromságokat, hajánál előrángatott magyarázatokat, miközben amikor fabrikálja őket akkor ő tudja a legjobban h most hamisít. Nem értem hogy lehet egyszerre biológus és hülye..

    Reply
  7. Ismeretlen_10065

    Amig kreacionista akademikusok is vannak, addig CsM szemelye nem szamit cikinek, egyebkent sajna a nemzetkozi statisztika is azt mutatja, hogy minden orszagban becsuszik nehany ilyen “biologus”.

    Reply
  8. bubuka

    értsem úgy h kamu, annyira biológus ő mint te űrhajós? Felcsapok IDsnek én is, gyors karrier, és a kolegák se fúrnak meg ha hülyeséget mondok.. Csak olyanokat kell kitalálnom h a TRex vega volt és kókuszdiót evett 🙂

    Reply
  9. Nakedape

    bubuka:

    ha teológusnakl akarsz menni, kell lelkészi ajánló, aki nézi az elhivatottságodatm hitedete, ha biológusnak akarsz menni, nem kell ajánló, azt a részét utasítod el amit személyed s szeszélyed diktál. ezért több evolució ellenző biológus is könnyen lehet

    Reply
  10. primavis

    3. két teoriát (sőt többet is, csakhát ez elég nehéz ugyanarról a témáról, lefeljebb hipotéziseket) lehet, de teoriát és mesét már nehezebben.
    8. háát igen , sajnos még a szakik is nehezen igazodnak el az elmélet (teória) és a feltételezés (hipotézis)kategóriákban.Egyesek szivesen keverik őket.
    10. a biológia szakot bárki elvégezheti, sőt egy-egy ágában kiváló szakmai munkát is végezhet (akár morfológiai, akár labor/kisérleti jellegűt). Gondolkodásmódja akkor világosodik meg, amikor a miértekre kezd felelgetni s ezek a feleletek már bármilyenek lehetnek!
    13. Így van és emiatt vannak is bőven evolúció ellenesek vagy ID-hivők.

    Reply
  11. bubuka

    ójaj, találtam még egy csodabogarat.
    http://www.bendeguz.kezdetben.hu/en.html

    az egy dolog h nem bionyógus, villanymérnök, évf. első volt.. Hogy lehet ennyire szelektív a látása? Komolyan nem értem ezeket az embereket. Szakmájábán biztos jó, van agya, teljesen racionális amíg villanyászatról van szó, de ez azonnal megszűnik ha be kell bizonyítania a 6000e éves Földet. Nem fogom fel ép ésszel hogy tudja ezt összeegyeztetni.

    Reply
  12. Levi

    Az egyszerű hírfogyasztó számára tényleg egyenértékű a darvinizmus, meg a kreacionizmus. Az emberek többsége képtelen felfogni mitől tudomány a tudomány. A gyógyszereket is csak szídják, hogy mennyi a mellékhatás, de nem gondol bele Mari néni, hogy ő csak azért tudja szídni a szívgyógyszerét, mert még él. És miért is? Mert gyógyszert szed, amit nem isten teremtett és nem a bibliában volt a kód. Simán elfogadják, hogy van mobiltelefon, meg tv, meg internet, meg teflonedény. De természetesen a tudomány sarlatánság és az ember nem is járt a holdon.

    Reply
  13. kadl

    Amikor először meghallottam azt a szót, hogy kreacionizmus, rögtön a magyar kreálni szó ugrott be. Úgy gondoltam, hogy a kreacionizmus-nak biztos ez a neve, mert csak úgy kreálnak dolgokat (Kreált-ionizmus). Ekkoriban tényleg nem tudtam arról, hogy a szó amerikai eredetű, de szerintem az én magyar nyelvben való párhuzamom egyátalán nem áll messze a valóságtól…

    Reply
  14. primavis

    kadt: no, ebben az esetben a logika tévutra vezet. A kracionizmusban a teremtést, létrehozást jelenti (valaki által), mig a a közhasználatban a kreativitás az új elvek/dolgok/elméletek/találmányok felfedezésére való törekvést.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.