Vigyázat, csalók!

Nagy felhajtás és média-csinnadratta közepette, a kentuckyi Petersburgban hétfőn megnyílt a Creation Museum. A 27 millió dolláros létesítményt az ausztrál származású Ken Ham által gründolt és vezetett Answers in Genesis (AiG) nevű szervezet finanszírozta, amely arról közismert, hogy a Bibliát szószerint értelmező (a szervezet egyik mottója: "Upholding the Authority of the Bilble from the Very First Verse") ún. Young-Earth kreacionisták (YEC) gyűjtőmozgalma .

A közel öt és félezer négyzetméteren elhelyezkedő komplexum az első fényképes beszámolók alapján (ahonnan a post illusztrációi is származnak) egy művészileg egészen impozáns panoptikumnak tűnik, ami azért a belefeccelt milliók illetve a tervező személye (az illető tervezte a Universal Studios vidámparkjának néhány részét) alapján azért nem meglepő. De itt kábé ki is merülnek a pozitívumok, hiszen a célfunkciójára, azaz az élet eredetének tudományos szintű bemutatására, nem túl meglepő módon, a "múzeum" teljesen alkalmatlan.

Ez persze várható volt, hiszen az AiG dogmatizmusa úgy általában képtelenné teszi őket bármilyen normális vitára és ez a vaskalaposság vastagon rányomja a bélyegét a showra. Az nem lehet hogy a Föld 4.5 milliárd éves (a kormeghatározási módszerek biztos tévednek), de az bezzeg nem igényel semminemű bizonyítást, hogy a Feljebbvaló kvázi 6000 éve, hatszor 24 óra alatt létrehozta az egész Világmindenséget, Ádámostól, kígyóstól.

Láthatóan az sem okoz álmatlan éjszakákat Haméknek, hogy a legkésőbbi dinoszaurusz és a legkorábbi ember maradványok soha nem fordulnak elő azonos rétegekben: a Teremtés azt jelenti, hogy az ember és a T-rex békésen éldegélt egymás mellett az Édenkertben (hiszen, mint az "köztudott" a Tyrannosaurus akkortájt növényevő volt), illetve a kiűzetés után azon kívül is kénytelenek voltak egymás társaságát elviselni. (A YEC számára a dinoszauruszok kihalása egyébként egy érezhetően feszélyező kérdés: a félhivatalos verzió szerint alapvetően a dinók kihaltak az Özönvízkor – hogy pl. egy Ichthyosaurus számára ez miért lett volna végzetes, arról nem szól a fáma -, kivéve persze azok amelyek nem és felfértek Noé bárkájára – ezek lettek a középkori történelem sárkányai.)

Apropó ember: hát nyilván ez a kiállítás alfája és omegája, a legkényesebb kérdés: hogyan kerültünk mi ide és izé, mik is ezek a zavaró Australopithecus fosszíliák. Mint az alábbi ábra mutatja, a megoldás pofonegyszerű: az emberszabású majmok egy kicsit evolválgattak ugyan és az özönvíz után létrehozták pl Lucyt, de mi emberek soha nem változtunk egy fikarcnyit sem. (Az esetleges fosszíliák, amelyek túlságosan emberszerűek ahhoz, hogy szegény majmokra lehetne tukmálni, de nem elég emberszerűek hozzánk képest, azok értelemszerűen "deformált", nyomorék H. sapiensek – azzal pedig, hogy adott korból csak nyomik kerülnek elő, egészséges emberek pedig nem, ne tessenek foglalkozni.)



Szóval a "múzeum" inkább amolyan drága YEC vidámpark, ahol tudományosnak tetsző hablattyal boldogítják a régi motoros kreacionistákat és próbálják meggyőzni az újakat. (Remélhetőleg mindeközben elkerülik a másik hasonló létesítmény, a Dinosaur Adventure Land alapítójának szomorú sorsát.) Az pedig számunkra, a (fújjj!) anti-kreacionista tábor tagjai számára kihívás, hogy ez utóbbi tevékenységük kudarcba fulladjon, s elmagyarázzuk az embereknek miért képtelenség, amit az AiG kortestevékenysége sugallni próbál. A Pharyngulán már hozzá is kezdtek

6 thoughts on “Vigyázat, csalók!

  1. Dömper Ármánd

    Én nem vagyok ilyen szkeptikus, és készséggel hajlandó vagyok elismerni azt, hogy a tudomány által, az ember kialakulásáról vallott minden nézet mind merő ostobaság, abban az esetben, ha valaki elmagyarázza, miért pont a Biblia teremtéstörténete az igazság. Miért nem egy ausztrál törzs teremtés meséje a frankó? Egyszer olvastam egyet, és sokkal több fordulat és izgalom volt benne, mint a hetedik napon megpihentes forgatókönyvben. Tudtommal az emberiség gyártott már jó pár ilyen témájú történetet, és ezek közös pontja az, hogy kijelentik, ez az igazi, a többi mind hamis történet. Szóval mi emeli a Biblia verzióját a többi fölé?

    Reply
  2. Ismeretlen_37303

    A halakkal amúgy is sok baj van. Már Szent Ágoston is gondolkodott azon, hogy mi lett velük az özönvíz alatt, de más probléma is akadt velük. A Genezis szerint ugyanis: És nevet ada az ember minden baromnak, az ég madarainak, és minden mezei vadnak; de az embernek hozzá illő segítő társat nem talált vala.
    Tehát a halaknak nem adott nevet az ember. Akkor a halak nem is külön-külön faj (species), hanem csak egy? Lehet, hogy ezért élhették túl az özönvizet?

    Reply
  3. bubuka

    azért én szivesen elmennék megnézni mit alkottak a fiúk, a trex-el fogócskázó őskölök pl. nagyon bájos lehet

    Reply
  4. Daniel

    Van egy evolúciós elmélet amit szeretem mert szép: “Rudolf Steiner….az egész világmindenség vonatkozásában is feltételezett egy ősideát, amelyet evolúciós fejlődés és megtisztulás útján kell elérni. A jelenlegi, érzékelhető ember csupán a szellemi emberré válás hosszú útjának egy lépcsőfokát képezi.”(in: http://www.karizmatikus.hu/antropozofia.htm )

    nagyon vázlatosan:

    fent (idea)
    \
    |\
    | \
    | |\
    | | \
    | | |\
    | | |
    1 2 n ..
    lent (föld)
    -> idő (evolució)

    1-től n-ig az eddigi közbenső (levált) állapotok, aminek a ember (n) a legújabb.
    Az elmélet olyan elvont mint a Biblia, mégsem ütközik össze az újabb és újabb tudományos felfedezésekkel.

    Tetszik?

    Reply
  5. Ismeretlen_10065

    Attól tartok, hogy ez inkább egy filozófiai eszmefuttatás, mint tudományos elmélet; ui. nem látom, hogy miképpen is tesztelhetne egy ennyire elvont dolgot a tudomány (elvontsága miatt könnyen összeegyeztethető bármilyen tudományos eredménnyel, azaz nehéz elképzelni egy olyan megfigyelést, ami esetlegesen megcáfolhatná). Ettől még persze valóban, lehet igaz vagy hamis, de ennek eldöntése asszem nem a biológia feladata lesz.

    Reply
  6. Ismeretlen_103123

    Lehet tőlük kéne megkérdezni, hogy a kétféle ember teremtés leírásból akkor most hogy mikor is készült az ember…
    Először az állatok és utána az ember, vagy előbb az ember és utána az állatok???

    “26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.” (Mózes I. könyve 1)
    VAGY
    “7. És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.
    22. És alkotá az Úr Isten azt az oldalbordát, a melyet kivett vala az emberből, asszonynyá, és vivé az emberhez.” (Mózes I. könyve 2)
    (http://agyragobogar.wordpress.com/2011/06/27/a-teremtes/)

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.