VIH

      Nincs hozzászólás a(z) VIH bejegyzéshez

Különösen alattomos pontja a HIV részecskék működésének, hogy éppen azokat a sejteket támadják meg, amelyek arra lennének hivatottak, hogy a fertőzött sejtektől megszabadítsák a szervezetünket.

A CD4+ fehérvérsejtekben szaporodó vírus hosszú távon aztán az említett sejtek pusztulását okozza, ami kiszolgáltatottá teszi a szervezetet más (normális körülmények között nem veszélyes) fertőzéseknek.

Különleges hatásmechanizmusa és felszíni fehérjéinek változékonysága miatt mindeddig nem sikerült komolyan fogást találni a víruson (a legtöbb AIDS gyógyszer csak a tüneteket tudja enyhíteni, egyik sem képes a valódi gyógyításra), pedig minden évben felröppen a hír, hogy talán most.

Az aktuális reménysugár egy egészen eredeti ötletből származik: a betegekből (fertőzött) CD4+ sejteket izoláltak, majd ezekbe bejuttattak egy olyan módosított vírust, amely a HIV fehréje borítékát kódoló gént tartalmazta … csak éppen megfordítva (ún. anti-sense gén). Az erről átíródó RNS ezért komplementere lesz a valódi vírus RNS-ének, amellyel éppen ezért szépen össze tudnak fonódni egy kettős szálú RNS-t alkotva. Utóbbit azonban a sejtek RNS-interferencia gépezete képes lebontani, így aztán a vírus sem tud terjedni.

Az így módosított sejteket a kutatók aztán visszajuttatták a vizsgálati alanyokba (ezek egyébként olyan betegek voltak, akiken más kezelés nem segített), ahol szabadon osztódhattak, és figyelték mi történik. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy lesznek-e a kezelésnek (negatív) mellékhatásai (az eljárás tesztelése még kezdeti fázisban van, ilyenkor ezt kell vizsgálják). Nos ilyenek nem jelentkeztek eddig, ellenben nagyon pozitív változás, hogy a betegekben megtorpant a vírus terjedése, sőt egyikükben a vírusszám gyorsan csökkeni kezdett. Ez utóbbi igazából kicsit váratlan is volt, nincs biztos válasz, hogy miért. Elképzelhető, hogy olyan vírus részecskék keletkeztek, amelyek a módosított vírus genetikai anyagát a normál HIV felszíni fehérjéivel keverték és így képesek voltak az anti-sense boríték-gént más fehérvérsejtekbe is eljuttatni, mintegy immunizálva a szervezetet.

Szóval ígéretesnek tűnik a dolog, az egyetlen ami miatt mégsem veszélytelen az eljárás, hogy nem tudható, mi történik amikor a mutáns vírust bejuttatják a sejtbe és az integrálódik a genetikai anyagba. Ha rossz helyre kerül (aminek van egy egészen kicsi, de azért nem figyelmen kívül hagyható esélye), akár leukémiát is okozhat.


A kép a
Wikipédiáról származik.



Levine, BL, Humeau, LM, Boyer, J, MacGregor, RR, et al. (2006) Gene transfer in humans using a conditionally replicating lentiviral vector. PNAS doi: 10.1073/pnas.0608138103

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.