Korai vándorok

      2 hozzászólás Korai vándorok című bejegyzéshez


A klímaváltozás ezeregy apró jele közül egy a vándormadarkhoz kötődik. A szóbanforgó szárnyasok pont a hideg időjárás elől menekülnek melegebb égtájakra és amint az idő lehetővé teszi, hűségesen visszatérnek, hogy egy újabb generációt neveljenek fel. Azonban a felmelegedés azt is jelenti, hogy elvileg elég később elindulni és hamarabb visszajönni, ahhoz, hogy megfelelő körülményeket találjanak – s most a megfigyelések visszaigazolták az elméletet.

Egy népes európai kutatócsoport skandináv vándormadarakat figyelve meg azt találta, hogy jól kimutathatóan egyre hamarabb kelnek vándorútra Afrikából és érnek vissza a fészkelő helyeikre. A vándorlásnak egy erős genetikai komponense is van, így minden jel szerint annak vagyunk tanúi amint a természetes szelekció egyre inkább előnyben részesíti azokat a génkombinációkat, amelyek a korábbi hazaindulást váltják ki hordozójukban (a szóbanforgó madarak egy év leforgása alatt ivarérettek lesznek, ezért van lehetőség arra, hogy viszonylag gyorsan hathasson a szelekció). Hiszen ha a "szülőföldön" már megfelelő az időjárás, akkor megéri elsőnek hazaérni: több élelem biztosítható az utódoknak, akik hamarabb kikelnek, mint később érkező vetélytársaink fiókái, s így nagyobb valószínűséggel nevelhető fel akár egy népesebb fészekalj is. Több utód, pedig egyenlő nagyobb fitnessz, az evolúció szempontjából pedig minden más mellékes. (A dolog logikája nagyon hasonló az Ausztráliában kisebb biblia csapásként terjedő cukornád varany haladási sebességének változásához.)



Jonzen et al. (2006) Rapid Advance of Spring Arrival Dates in Long-Distance Migratory Birds. Science 312: 1959 – 1961.

2 thoughts on “Korai vándorok

  1. bp

    Most akkor hamarabb kelnek utra vagy kesobb? Attol is fugg, hol feszkelnek, eszakon v delen, nem? Semmi esetre sem szeretnem az evoluciot tagadni, de azt hiszem, h a madaraknal eleg jelentos az egyeni v kozossegi tanulas is.

    Reply
  2. Ismeretlen_10065

    Ja, igen ez felreertheto lett: hamarabb kerulnek utra tavasszal a melegebb egtajakrol :-). Van kozossegi tanulas, de jol kimutathato genetikai komponens is van (pl. ha jol emlekszem lehet szelektalni korabb es kesobb indulo madarakra).

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.