Törpe dinók

      Nincs hozzászólás a(z) Törpe dinók bejegyzéshez

Törpe dinó koponyaApró szigetekre szakadt nagytestű állatok esetén nem ritkaság, hogy a generációk során a faj mérete fokozatosan lecsökken, hiszen a rendelkezésre álló táplálék igencsak véges volta komoly kényszerítő tényező tud lenni. Valószínűleg ezzel magyarázható, a mediterránium térségében egykor fellelhető törpe elefántok és vizilovak léte, de sokak szerint a Flores szigetén tavaly fellelt "hobbit", azaz Homo floresiensis is ilyen okoból lett apró növésú. A múlt heti Nature lapjain egy miniatűr dinóról számoltak be német kutatók.

Egy alsó-szaxóniai bányában tizenegy példányát lelték fel az Europasaurus holgeri-nek, melyek nagysága 1.7 m és 6.2 m között mozgott. A csonttani vizsgálatok szerint a kisebbek valószínűleg még fiatal, növésben levő példányok lehettek, de a legnagyobbak már teljesen kifejlődtek. Ez a "magasság" teljesen eltörpül az átlagos Sauropodák között, ahova ez a faj is tartozik, és a kutatók feltételezése szerint a növekedés lelassulása (amit az apró termet okának tekintenek) az volt, hogy a dinó egy helybeli szigeten éldegélt.

Egyébként a térségünkben nem teljesen ismeretlenek az apró dinoszauruszok: az Erdélyben fellelt Telamtosaurus transylvanicus és felthetően a Mo.-i Magyarosaurus dacus is öt méter körüli nagysággal büszkélkedhettek.


Sander, PM, Mateus, O, Laven, T, Knötschke, N (2006) Bone histology indicates insular dwarfism in a new Late Jurassic sauropod dinosaur. Nature 441, 739-741.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.