“Az öt színű sziklák koronás sárkánya”

Mérete alapján a kb. 3 m magas Guanlong wucaii max. a Tyrannosaurus rex kisöccse lehetne, de a paleontológiai leletek tanulsága alapján a 160 millió éve élt dinó mégis inkább egy eddig ismeretlen távoli nagybácsi lehetett. A kínai kutatók által feltárt csontváz tanúsága szerint a Guanlong minden bizonnyal egy igen primitív tyrannosaurid volt, amely kezén még három ujjal rendelkezett, szemben a nagyobb és híresebb rokonai két ujjával. De az összenőtt orrcsontjai és U-alakú “metszőfogai” (ezek nem igazi metszőfogak, de hasonló helyen vannak az állkapocsban) már jellegzetes tyrannosaurid vonásokat tükröznek.
Legszembeugróbb tulajdonsága azonban minden bizonnyal karakteres taraja, amely a kutatók szerint a párválasztásban és udvarlásban szerepet játszó dísz lehetett, mert ahhoz túl törékeny, hogy verekedésben hasznát vehette volna gazdája.



Xu, X., Clark, J.M., Forster, C.A., Norell, M.A., Erickson, G.M., Eberth, D.A., Jia C., and Zhao, Q. (2006) A basal tyrannosauroid dinosaur from the Late Jurassic of China. Nature 439, 715-718.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.